Σύμφωνα με την πρόσφατη επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2022), οι παρατεταμένες κρίσεις που βιώνει η ανθρωπότητα – κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές, πολεμικές συγκρούσεις και βία – έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Και στην τοπική πραγματικότητα, τα αιτήματα και οι ανάγκες είναι πολλές. Η νέα εθελοντική δράση για την ψυχική υγεία, είναι η Ομάδα «ΕΥΕΞΙΑΣ», που αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και την υποστήριξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Πρόκειται για μία ομαδική προσπάθεια, που περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως διατάσεις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ασκήσεις χαλάρωσης και επαφή με ανοιχτούς χώρους κοντά στη φύση, επισκέψεις σε πάρκα, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Είναι μία ανοικτή ομάδα που συμμετέχουν άτομα με ψυχικές αναπηρίες, υποστηρικτές και αρκετοί εθελοντές, διαφόρων ειδικοτήτων. Σημαντική συμβολή στην έναρξη των δραστηριοτήτων είχε η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων και η Διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, καθώς παραχώρησε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Σταδίου.
Υπεύθυνος της εθελοντικής δράσης και συντονιστήςτης Ομάδας «ΕΥΕΞΙΑΣ» είναι ο κ. Αναστάσιος Αρνιακός, Κοινωνικός Λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» (τηλ. Επικοινωνίας: 6973629096). Βοηθοί συντονιστή είναι οι κ.κ. Βαρβαρέσος Ανδρέας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μακρυγιάννης Ανδρέας, Πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας, Μαγγαφάς Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Βαφειάδης Γεώργιος, Ιατρός Παθολόγος, Χαλκιόπουλος Δημήτριος και Σιδέρη Αθανασία Στελέχη Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. (τηλ. επικοινωνίας 2610 362127- Γραφείο Ομοσπονδίας)
Στην Ομάδα «ΕΥΕΞΙΑΣ», τα μέλη, εκτός της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης και της αναζωογόνησης, έχουν και κοινωνικά οφέλη μέσω της συνύπαρξης με άλλα πρόσωπα. Είναι τελικά μία διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας που αργά και σταθερά ελευθερώνει τους συμμετέχοντες από τα δεσμά του στίγματος. Βασικά συστατικά στοιχεία αυτής της ομάδας είναι η χαρά, το μοίρασμα και η ενσυναίσθηση, πολύτιμα και τα τρία για το ευ ζην όλων μας
Ο κ. Αντώνης Χαροκόπος, Πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.με.Α. Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν., μετά την επίσκεψή του στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στις 19/03/23, αφού μίλησε με τα μέλη και τους συντελεστές της Ομάδας «ΕΥΕΞΙΑΣ», τόνισε την υποχρέωση Ομοσπονδίας να στηρίζει όλους τους φορείς που είναι και μέλη της, όπως και κάθε εθελοντική δράση που γίνεται προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, γι΄αυτό και η Ομοσπονδία πήρε ομόφωνα την απόφαση να στηρίξει τη συγκεκριμένη δράση του Σωματείου «ΣΘΕΝΟΣ». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την Αντιδημαρχεία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, καθώς και τη Διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, για την άψογη συνεργασία και την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση της εθελοντικής αυτής δράσης.
Ο κ. Ανδρέας Βαρβαρέσσος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αναφέρθηκε στην αξία της σωματικής άσκησης, καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία: « Μην ξεχνάμε ότι γεννηθήκαμε να κινούμαστε. Κατά την άσκηση το σώμα μας παράγει ορμόνες οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ψυχική ευεξία. Αυτή η ευεξία θα μας βοηθήσει να μετριάσουμε ορισμένα αρνητικά συναισθήματα, βοηθώντας κυρίως στην διαχείριση του άγχους. Έτσι, το άτομο θα αρχίζει σιγά σιγά να ελέγχει την διάθεσή του, να σκέφτεται θετικά, ακόμα και να κοιμάται καλύτερα. Για όλα τα παραπάνω, ας μην αφήνουμε στιγμή χωρίς την συμμετοχή μας σε κάποια κινητική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι , το ποδήλατο ή ο χορός. Είναι σίγουρο ότι η ποιότητα της ζωής μας θα καλυτερεύσει σημαντικά».
Ο κ. Αναστάσιος Αρνιακός, Κοινωνικός Λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας, που είναι ο συντονιστής αυτής της εθελοντικής δράσης, αναφέρθηκε στα ψυχοκοινωνικά οφέλη αυτής της ομάδας: «Ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η ρευστότητα και η αβεβαιότητα έχουν γίνει βασικές συνιστώσες της ζωής μας. Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ψυχικά πάσχοντες συνάνθρωποί μας, αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, λόγω του κοινωνικού στίγματος που διαχρονικά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια. Το στίγμα υπονομεύει την ποιότητα ζωής, ανακυκλώνει τους μύθους περί «διαφορετικού» και τελικά εμποδίζει την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων. Για να αλλάξουν τα στερεότυπα και οι αγκυλώσεις, χρειάζεται εγρήγορση και πρωτοβουλίες σε ατομικό, κοινοτικό και κυβερνητικό επίπεδο. Κανείς δεν περισσεύει όταν το θέμα είναι η ψυχική υγεία.»