Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.: Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, κο Μπονάνο Χαράλαμπο

ΜΠΟΝΑΝΟΣ φωτο

Χθες, Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, κο Μπονάνο Χαράλαμπο και μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και με πνεύμα συνεργασίας και από τις δύο πλευρές συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και κατατέθηκε λεπτομερής και εμπεριστατωμένη Ατζέντα, η οποία είχε κοινοποιηθεί και με email προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με προτάσεις και αιτήματα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και  Νοτίων Ιονίων Νήσων  με τα εξής θέματα:

  1. Βελτίωση των υποδομών των πόλεων για την μεταφορά και την μετακίνηση Ατόμων με Αναπηρία.
  2. Δημιουργία πρόσβασης κινητικά αναπήρων, των παραπληγικών και τετραπληγικών σε παραλίες στα πλαίσια της Περιφέρειας.
  3. Δημιουργία και χρηματοδότηση Δομών Σταθμών Ημερήσιας Απασχόλησης-Εκπαίδευσης-Φροντίδας ανηλίκων ή και ενηλίκων ΑμεΑ και άτομα με ψυχική αναπηρία μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ.
  4. Δημιουργία Μονάδων Φιλοξενίας ΑμεΑ.
  5. Στήριξη των φορέων του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος και επέκταση των γραφείων της Π.ΟΜ.Α.με.Α Δ.Ε και Ν.Ι.Ν.
  6. Δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης/Αποκατάστασης Κωφών, Λογοθεραπεία-Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας.
  7. Βελτίωση της Αιμοδοτικής Πολιτικής Νοσοκομειακών Μονάδων.
  8. Δημιουργία κατασκηνώσεων για ΑμεΑ, οι οποίες θα είναι πλήρως προσβάσιμες καθώς και βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων.
  9. Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ΕΕΕΕΚ στα Καλάβρυτα και στην Αιγιάλεια.
  10. Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Α.Ε-Ελεύθερη διέλευση αναπηρικών αυτοκινήτων από όλα τα διόδια της χώρας και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.
  11. Χρηματοδότηση Δομών και Φορέων Ατόμων με Αναπηρία.

 

Ειδικότερα, συζητήθηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεργαστεί με την Π.ΟΜ.Α.με.Α Δ.Ε και Ν.Ι.Ν. για τη διοργάνωση Διήμερου Συνεδρίου με θέμα την Αποϊδρυματοποίηση , την Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία και τον ρόλο του Προσωπικού Βοηθού, με συντονιστή την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, όπως επίσης και για άλλες δράσεις, μέχρι το τέλος του 2020, όπως:

  • Συνεργασία για θέματα Ψυχικής Υγείας με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας(10 Οκτωβρίου).
  • Δημιουργία έντυπου-ενημερωτικού-περιοδικού υλικού που θα αφορά θέματα Ατόμων με Αναπηρία, χρονίως πασχόντων, θέματα υγείας κλπ., με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ως προς το τομέα της αναπηρίας.
  • Προγραμματισμός πραγματοποίησης εκ νέου συνάντησης, ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει προσβάσιμη ηλεκτρονική Πλατφόρμα, η οποία θα αποτελέσει διαδικτυακό χάρτη για τα Άτομα με Αναπηρία.

 

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας , κος Μπονάνος Χαράλαμπος, ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.με.Α Δ.Ε και Ν.Ι.Ν., κος Χαροκόπος Αντώνιος, ο Ταμίας, κος Παπαστεφανάτος Γεράσιμος και η Αναπληρ.Ταμίας, κα Μπίκου Χριστίνα.

 

 

 

Περιφερειακή Ομοσπονδία                                                    Αρ. Πρ:306

Ατόμων με Αναπηρία                                                            Πάτρα  19/08/2020

Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων

Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε ΚΑΙ Ν.Ι.Ν

Ακτή Δυμαίων 5, Πάτρα ΤΚ 26222

Τηλ/fax:2610-362127

e-mail:pomamea_dit@hotmail.com

 

Προς:  Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, κο Μπονάνο Χαράλαμπο

 

Κοιν:  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κο Φαρμάκη Νεκτάριο,

Γενική Διευθύντρια Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κα Πλώτα Γεωργία

 

 

Θέμα:  «Κατάθεση προτάσεων για συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

 

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει την ευθύνη για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αριθμεί σε είκοσι πέντε (25) ενεργά μέλη και αγωνίζεται για  την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας καταθέσουμε προτάσεις για την πραγματοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για θέματα που άπτονται τον αναπηρικό χώρο για το έτος 2020.

Συγκεκριμένα:

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και απώτερο στόχο των διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος θα μπορούσε να διοργανωθεί 2ήμερο Συνέδριο με θέμα την Αποϊδρυματοποίηση, την Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία και τον ρόλο του Προσωπικού Βοηθού με συντονιστή την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων. Σκοποί του Συνεδρίου θα είναι η παρουσίαση πολιτικών χρηματοδότησης με σκοπό την αύξηση των υπηρεσιών που συμβάλουν στην Αποϊδρυματοποίηση και την ομαλή ένταξη στην κοινωνία των ωφελουμένων, η παρουσίαση πρακτικών που ακολουθούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για την δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Ανεξάρτητης Διαβίωσης, η αναφορά στα δικαιώματα των περιθαλπομένων βάση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που έχει κυρωθεί και υπογραφεί από το ελληνικό κράτος (Ν. 4074/2012), η σημαντικότητα θεσμοθέτησης και χρηματοδότησης από την Πολιτεία του προσωπικού βοηθού κ.α. Για να στεφθεί με επιτυχία το Συνέδριο, να υπάρξει απήχηση όχι μόνο ανάμεσα στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους αλλά και την κοινωνία, για να υπάρξει στοχευμένη και ουσιαστική ενημέρωση είναι σημαντική η συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Βαθμού, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) και των φορέων- μελών της, της επιστημονικής κοινότητας και των εκπροσώπων φορέων από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με αναπηρία (EDF), από την ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων (EEG) για την μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα κοινοτικής βάσης, από εκπροσώπους οργανισμών ευρωπαϊκών χωρών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση/ Ευρωπαϊκή Συμμαχία για της συνθήκες διαβίωσης στην κοινωνία, ευρωπαϊκό σύνδεσμο παροχών υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες  κ.α.).
  • Δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού (έως 38 σελίδες) που θα περιέχει άρθρα της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. και των Φορέων- Μελών, δημοσιεύσεις της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, ενημερώσεις για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, κείμενα από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον χώρο της αναπηρίας
  • Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) είναι εφικτό να τοποθετηθούν περίπτερα σε κεντρικά σημεία και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων όπου φορείς ατόμων με ψυχική αναπηρία και των οικογενειών θα έχουν την δυνατότητα να διανείμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας. Επίσης να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες εκπροσώπων φορέων και επιστημόνων όπου θα αναδειχθούν ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας.
  • Κατασκευή και λειτουργία προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα αποτελέσει διαδικτυακός χάρτης για τις προσβάσιμες υποδομές (δημόσιες και ιδιωτικές), τους προορισμούς και τις διαδρομές, καλύπτοντας και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία). Ο χάρτης μπορεί να αποτελέσει επίσης «εργαλείο» που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες των υπαρχόντων προσβάσιμων και επισκέψιμων σημείων (εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία), θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, προσβάσιμα WC κ.α. Θα ανανεώνεται συνεχώς με νέες προσπελάσιμες τοποθεσίες συμβάλλοντας και στην τουριστική ανάπτυξη της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις καθώς και ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Σας Ευχαριστούμε.

 

Κατατέθηκε επίσης η επιστολή με θέμα την Κατάθεση Θεμάτων- Αιτημάτων της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. που είχε αποσταλεί με email

Περιφερειακή Ομοσπονδία                                                    Αρ. Πρ.:  21

Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας                             Πάτρα: 16-1-2020

Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας

Ακτή Δυμαίων 5, Πάτρα ΤΚ 26222

Τηλ/fax:2610-362127

e-mail:pomamea_dit@hotmail.com

 

Προς:  Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε.  Αχαΐας κο Χαράλαμπο Μπονάνο

 

 

Θέμα: «Κατάθεση προτάσεων –αιτημάτων της Περιφερειακής Ομοσπονδίας

Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων».

 

Κύριε  Αντιπεριφερειάρχα,

 

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι   μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).  Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση , η οποία έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας –Ιθάκης. Η έδρα της Ομοσπονδίας βρίσκεται στην Πάτρα.

 

Στην  Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας  και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι εγγεγραμμένα τα ακόλουθα είκοσι τρία (23)  Σωματεία Ατόμων με Αναπηρία:

 

  • Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία  «ΑΛΚΥΟΝΗ» Ναύπακτος.
  • Σύλλογος Πασχόντων εκ Μεσογειακής Αναιμίας Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
  • Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία  Αμφιλοχίας  «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ».
  • Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕ Αιτ/νίας.
  • Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Εκπαίδευσης του Παιδιού & Εφήβου με Αυτισμό    Αχαΐας  Ε.Ψ.Υ.Ε.Π.Ε.Α.
  • Σύλλογος για την Εκπαίδευση Επαγγελματική Κατάρτιση και  Αποκατάσταση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ».
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών Φοιτούντων ή Χρήζονταν Φοιτήσεως στο Ίδρυμα «ΜΕΡΙΜΝΑ» Πάτρας .
  • Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία   «Σ.Ο.Ψ.Υ.» Πάτρας.
  • Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων Εκπαιδευομένων και Εκπαιδευθέντων στο Κ.Ψ.Υ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».
  • Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.
  • Σύλλογος Πασχόντων από θαλασσαιμία  «Πάτρα ‘82».
  • Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία και Γονέων αυτών  Νομού Ηλείας «ΗΛΙΣ».
  • Σωματείο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας “ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ.”
  • Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας Ν. Ηλείας
  • Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας.
  • Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ” Αγρινίου.
  • Σωματείο  Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας.
  • Σωματείο Κωφών και Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδας .
  • Σύλλογος Νεφροπαθών Αχαΐας.
  • Σύλλογος Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Νοσήματα Π.Ε. Αχαΐας.
  • Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αιτ/νίας «ΓΛΥΚΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».
  • Σωματείο Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ».

 

Μερικοί από τους σημαντικούς σκοπούς  ίδρυσης της είναι:

  1. Η άρση των κοινωνικών διακρίσεων, των προκαταλήψεων και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
  2. Η βελτίωση συνθηκών και των όρων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους  καθώς και η μορφωτική, οικονομική  και πολιτιστική ανέλιξη αυτών.

 

  1. Η συνένωση των δυνάμεων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών

τους στην  Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και  στα Νότια Ιόνια Νησιά.

  1. Η εκπροσώπηση των οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους  μέσω της   Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας κα  Νοτίων Ιονίων Νήσων 5
  2. Ο συντονισμός της δράσης όλων των μελών της Ομοσπονδίας, η προώθηση

και προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών αυτών με το κοινωνικό  σύνολο.

  1. Η συνεχής προσπάθεια για την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία  στην

παραγωγική  διαδικασία.

  1. Η διάδοση του Θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων

σώματος, η ενημέρωση του κοινού καθώς και η βελτίωση  της υποδομής

πρόληψης των κληρονομικών ασθενειών και ατυχημάτων.

 

Έχοντας ως δεδομένη την βασική αρχή που διέπει το αναπηρικό κίνημα πως “Τίποτα που να αφορά τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία” προβαίνουμε στην τοποθέτηση καίριων θεμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους  τα οποία οφείλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Αυτοδιοίκηση Β Βαθμού    και οι αρμόδιοι Φορείς να γνωρίζουν προκειμένου να αναβαθμιστεί η ατζέντα για την αναπηρία, να εξασφαλιστεί η ισότιμη και πλήρη συμμετοχή  στην κοινωνική , οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας:

 

  1. Βελτίωση των υποδομών των πόλεων για την μεταφορά και την μετακίνηση Ατόμων με Αναπηρία.

Η έλλειψη- κατασκευή και διαμόρφωση  κατάλληλων πεζοδρομίων, η “κατάληψη” τους από την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων , μηχανών και άλλων αντικειμένων που κατά καιρούς τοποθετούνται σε αυτά, η  έλλειψη θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων, ο μειωμένος αριθμός κεκλιμένων διαβάσεων – Προσβάσεων (ράμπες), η έλλειψη ηχητικού σήματος στους φωτεινούς σηματοδότες στους κεντρικούς δρόμους  των πόλεων, έλλειψη διευκολύνσεων για Α.μεΑ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία – Ταξί) κάνουν την μεταφορά-  μετακίνηση  δύσκολη, στις πόλεις ακόμα και την πρόσβασή μας στις Δημοτικές Υπηρεσίες, στα κτίρια που διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτισμού από προβληματική έως αδύνατη. Επιπλέον η έλλειψη Υπηρεσίας Μετακίνησης ατόμων με αναπηρία , με την χρήση προσβάσιμων mini bus δυσχεραίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το προαναφερόμενο πρόβλημα.

  1. Δημιουργία πρόσβασης κινητικά αναπήρων, των παραπληγικών και τετραπληγικών στις παραλίες στα πλαίσια της Περιφέρειας.

Το θέμα τη πρόσβασης στις παραλίες είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα  με κινητική αναπηρία  καθώς εκτός από  θέμα αναψυχής αποτελεί κυρίως θέμα    Η Ομοσπονδία μπορεί να συμβάλλει και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

  1. Δημιουργία και χρηματοδότηση Δομών Σταθμών Ημερήσιας Απασχόλησης- Εκπαίδευσης- Φροντίδας ανηλίκων ή και ενηλίκων ΑμεΑ και άτομα με ψυχική αναπηρία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Πρωταρχικό μέλημα  της Περιφέρειας  θα πρέπει να είναι η δημιουργία Δομών – Κέντρων Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία και άτομα με ψυχική αναπηρία. Ένα μέρος της δράσης τους θα πρέπει να απευθύνεται σε  βαριά περιστατικά, σε άτομα δηλαδή τα οποία λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων τους ουσιαστικά εξαιρούνται από τις δραστηριότητες Φορέων της πόλης. Πιστεύουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  θα μπορούσε να στηρίξει μέσω ΕΣΠΑ  τις δράσεις αυτές αλλά και  να συμβάλλει στην Επιστημονική στελέχωση  των Κέντρων (παροχή λογοθεραπείας, διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας) ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή των ΑμεΑ.

  1. Εξασφάλιση επιχορήγησης για την Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων  με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Δεδομένου του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας  και Νοτίων Ιονίων Νήσων  στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του γραφείου ( γραμματειακή υποστήριξη, αγορά αναλώσιμων υλικών, μετακινήσεις, αγορά εξοπλισμού κ.α.)  είναι ανέφικτη. Κρίνεται,  λοιπόν, αναγκαία η επιχορήγηση της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας, σκοπός της οποίας είναι η καλύτερη διαβούλευση και η προάσπιση των ηθικών και υλικών συμφερόντων  των ατόμων με αναπηρία χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους  και ο συντονισμός της δράσης όλων των μελών.

  1. Δημιουργία Μονάδων Φιλοξενίας Α.μεΑ

Στο πλαίσιο, χρόνιες  των υποχρεώσεων μιας πολιτισμένης κοινωνίας, η οποία  εξασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, είναι  και  η προστασία των Ατόμων με Αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα αυτόνομης – ημιαυτόνομης διαβίωσης με αδυναμία βοήθειας από τα συγγενικά πρόσωπα. Σίγουρα η λύση των γηροκομείων και των ασύλων δεν είναι η πρέπουσα έχοντας ως δεδομένη την άρνηση τους να περιθάλψουν υπερήλικα άτομα με προβλήματα όρασης ,κώφωσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί άμεση λύση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην Δημιουργία κατάλληλων Μονάδων  Φιλοξενίας Α.με.Α αυτής της κατηγορίας. Η  αξιοποίηση των κληροδοτημάτων-οικοπέδων, τα οποία ενδεχομένως ανήκουν στην Περιφέρεια και στους Δήμους θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτη λύση με την μετατροπή τους σε Δομές Ημέρας ,σε Ξενώνες Ημιαυτόνομης- Προστατευμένης Διαβίωσης.

  1. Στήριξη των φορέων του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος. και επέκταση των γραφείων της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων

Επιθυμούμε  την διεύρυνση  χώρου στέγασης  της  Π.ΟΜ.Α.μεΑ, Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων  στο κτίριο της Περιφέρειας  επί της οδού Ακτή Δυμαίων 5 προκειμένου  να εξασφαλιστεί χώρος   για δημιουργία Κ.Ε.Κ για την επιμόρφωση ατόμων με αναπηρία, το ο οποίο θα το συν-λειτουργήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Στο προαναφερόμενο κέντρο θα διεκπεραιώνεται σημαντικός αριθμός διοικητικών διαδικασιών καθώς και ενημέρωση όσο αφορά σε θέματα ατόμων με αναπηρία..

  1. Δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης / Αποκατάστασης Κωφών, Λογοθεραπεία – Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά  στην στήριξη των ατόμων  με κώφωση  με την   λειτουργία ενός Κέντρου  Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα παρέχει τα προσόντα σε Κωφούς σπουδαστές αλλά και ακούοντες για επαγγελματική αποκατάσταση με χρήση Νοηματικής Γλώσσας. Η παροχή διερμηνείας θα συμβάλλει  στην απόλυτη και ανεμπόδιστη επικοινωνία μεταξύ των Κωφών Σπουδαστών και Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Οι κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας  πρέπει να προβλέψουν την παροχή Λογοθεραπείας σε κωφά παιδιά απόρων οικογενειών, όπως μέχρι τώρα παρέχουν φροντιστηριακή υποστήριξη σε παιδιά που προέρχονται από άπορες οικογένειες.

Έχοντας ως δεδομένη την δυσκολία των κωφών να επικοινωνήσουν, κρίνεται αναγκαία η χρήση διερμηνέα  Νοηματικής Γλώσσας Στα πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια αλλά και στις Δημόσιες Υπηρεσίες δυστυχώς δεν υπάρχει η πρόβλεψη από τους ιθύνοντες για διερμηνέα Νοηματικής γλώσσας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι Κωφοί να προσέλθουν σε εκδηλώσεις που αφορούν τους πολίτες αλλά και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή στα αιτήματα τους στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Υπάλληλοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε βασικές γνώσεις της Νοηματικής Γλώσσας προς εξυπηρέτηση των Κωφών που προσέρχονται σε Νοσοκομεία της πόλης μας, σε Αστυνομικά Τμήματα κ.α προκειμένου να μην προκαλείται ανασφάλεια ότι δεν θα γίνουν κατανοητοί. Ακόμα και στον τομέα της Εκπαίδευσης εκφράζονται παράπονα για την έλλειψη δασκάλων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και την άγνοια της Νοηματικής Γλώσσας.

  1. Βελτίωση της Αιμοδοτικής Πολιτικής – Νοσοκομειακών Μονάδων.

Μέσα στα πλαίσιο των υποχρεώσεων της  Περιφέρειας αλλά και των υπόλοιπων Φορέων , οι οποίοι συντονίζουν τις λειτουργίες μιας πολιτισμένης κοινωνίας ,ανήκει η βελτίωση της υπάρχουσας Αιμοδοτικής Πολιτικής αλλά και των Νοσοκομειακών Μονάδων.  Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας άκρως σημαντικός και ουσιαστικός κρίνεται   ο Μοριακός Έλεγχος- Τεχνική Μοριακού Ελέγχου από την Αιμοδοσία του Γ.Ν.Π. «Αγ. Ανδρέας», ο οποίος καλύπτει και ασθενείς από Πύργο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αμαλιάδα και Κυπαρισσία.  Επιπλέον όμως απαιτείται ευαισθητοποίηση  του κοινωνικού συνόλου  μέσα από διάφορες καμπάνιες όπως  διαφημιστικά σπότ, ενημέρωση στα σχολεία, Δ.Ε.Κ.Ο , δημόσιους οργανισμούς , ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι αναγκαίο να  καταστεί σαφές πως η έλλειψη ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων συνεπάγεται την μειωμένη ποσότητα αίματος αλλά ταυτόχρονα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία αλλά και των νεφροπαθών. Ο εξοπλισμός των Νοσοκομειακών Μονάδων με σύγχρονα μηχανήματα και με εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ καρδιολόγους), η γνωστοποίηση των δικαιωμάτων του Νοσοκομειακού ασθενούς  θα διασφαλίσει την απαιτούμενη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

  1. Δημιουργία κατασκηνώσεων για ΑμΕΑ οι οποίες θα είναι πλήρως προσβάσιμες καθώς και βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων
  2. Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ΕΕΕΕΚ στα Καλάβρυτα και στην Αιγιάλεια Στα πλαίσια της σημαντικής και ανυπολόγιστης προσφοράς των ειδικών σχολείων σε παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες  κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ΕΕΕΕΚ στα Καλάβρυτα και στην Αιγιάλεια.
  3. Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ΑΕ: Πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος , το οποίο επαναφέρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα,  είναι η εφαρμογή του μέτρου ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκίνητων από όλα τα διόδια της χώρας και της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εφαρμόζεται το μέτρο της ελεύθερης διέλευσης των αυτοκινήτων των ατόμων με αναπηρία από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έχει δείξει θετική διάθεση προς αυτό το μέτρο, αρκεί να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία.   Επιπλέον η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  ( Ε.Σ.ΑμεΑ) είχε κάνει σχετικά διαβήματα προς την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου.
  4. Χρηματοδότηση Δομών και Φορέων Ατόμων με Αναπηρία.

Κρίνεται αναγκαία η χρηματοδότηση των Δομών Ατόμων με Αναπηρία, που ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως Σωματείο ΑμεΑ Γονέων και Φίλων  «Αλκυόνη» Ναυπάκτου, Ίδρυμα «Μέριμνα», Σύλλογο Γονέων για την Εκπαίδευση, Επαγγελματική κατάρτιση  και Αποκατάσταση Ατόμων με νοητική υστέρηση  «ΜΑΧΗΤΕΣ» Πάτρας,   Σωματείο ΑμεΑ Γονέων και Φίλων «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» Αγρινίου κ.α και οι Φορείς Ατόμων με Αναπηρία  και η σωστή κατανομή των χρημάτων σε αυτές. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Νήσων  θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια σας.

 

Κύριε Αντεριφερειάρχα,

 

Έχοντας ως δεδομένη την θετική πολιτική διάθεση αλλά και την ευαισθητοποίηση σας απέναντι στα άτομα με αναπηρία, πιστεύουμε πως θα ενεργήσετε προς την προώθηση μέτρων  πολιτικής και  δεσμευτικών ρυθμίσεων ώστε να ολοκληρωθεί η Εξίσωση των Ευκαιριών για τα άτομα με Αναπηρίες, η καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και των οικογενειών τους αλλά και η  ένταξη τους στο κοινωνικό “γίγνεσθαι”.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.