Ε.Σ.Α.μεΑ.: Εκτός ΚΔΑΠμεΑ 450 άτομα με αναπηρία!

Ανοιχτή επιστολή στην πρωθυπουργό της χώρας κ. Βασιλική Θάνου απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, για το απαράδεκτο γεγονός 450 άτομα με αναπηρία μένουν φέτος εκτός ΚΔΑΠ ΜΕΑ!

Από τις 1.672 προσφερόμενες θέσεις ατόμων με αναπηρία στα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ των ΟΤΑ καλύφθηκαν μόνο οι 1.252 θέσεις (σε σύνολο αιτούντων 1.702), ενώ μειώθηκε κατά το ήμισυ το ποσό της επιχορήγησης ανά ωφελούμενο στα ΚΔΑΠ- ΑμεΑ 6 Δήμων της χώρας.

Τα προαναφερθέντα έχουν ως συνέπεια οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες συγκαταλέγονται στα πιο φτωχά νοικοκυριά του πληθυσμού, για ακόμη μια φορά να έρχονται αντιμέτωπες με την σκληρότητα και αναλγησία του ελληνικού κράτους, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των πιο βασικών αναγκών τους, όπως είναι αυτό της εγγραφής των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ είναι πολύ σημαντικές: Συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Η υποβάθμιση και η παύση της λειτουργίας αυτών των Δομών θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στο αποκλεισμό. Αυτή τη στιγμή, τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ είναι οι μοναδικές δομές, ανοιχτές, ενταγμένες στην κοινότητα. Με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στα ΚΔΑΠ – ΑμεΑ επιτυγχάνεται αφενός η εισοδηματική ενίσχυση των οικογενειών τους, αφετέρου η κοινωνική τους ένταξη. Επιπρόσθετα, η μείωση των ωφελουμένων ανά Δομή, αφήνοντας μάλιστα «ακάλυπτες» θέσεις, εφόσον ο αριθμός των ωφελούμενων είναι μικρότερος από αυτόν που η κάθε Δομή μπορεί να εξυπηρετήσει (δυναμικότητα), καθώς και η μείωση του ποσού της επιχορήγησης ανά ωφελούμενο, συνεπάγεται σημαντική μείωση στο ποσό της ετήσιας επιχορήγησης, γεγονός το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και το κλείσιμο αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών Δομών, που πάνω από μια δεκαετία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα άτομα με αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από την πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση, ώστε να μην μείνει κανένα άτομο με αναπηρία εκτός! Επιστολές διαμαρτυρίας για το θέμα εξέδωσαν επίσης η ΠΑΣΕΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠμεΑ Λευκάδας.

Στον σύνδεσμο οι επιστολές http://is.gd/YnAAI9

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .