You are currently viewing Δελτίο Τύπου: Προστασία και στήριξη των Ουκρανών προσφύγων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους

Δελτίο Τύπου: Προστασία και στήριξη των Ουκρανών προσφύγων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, Α. Πλεύρη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Π. Μηταράκη, την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ-Μ. Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γ. Σταμάτη, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων ζητά να παρθούν έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης των προσφύγων με αναπηρία που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, με προτεραιότητα την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης, που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια κατοίκους της να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους, μπροστά στον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Μεγαλύτερη απειλή και φόβο βιώνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες με αναπηρία καθώς, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενημέρωσης και υποδοχής.

Όπως αναδεικνύει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλει τη συνεργασία για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Υπουργείο Υγείας υπάγονται δομές που, με την κατάλληλη στελέχωση, μπορούν να υποδεχτούν και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Το αναπηρικό κίνημα έχει αποδείξει ότι είναι ικανό να συμβάλει στην εξεύρεση σχεδίου για την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.