You are currently viewing Δελτίο Τύπου: “Η «Κιβωτός της Αγάπης» πρέπει άμεσα να στηριχθεί οικονομικά”

Δελτίο Τύπου: “Η «Κιβωτός της Αγάπης» πρέπει άμεσα να στηριχθεί οικονομικά”

Με επιστολή της προς την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιο Σταμάτη και κοινοποίηση προς όλους τους Βουλευτές Αχαΐας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμαρχο Πατρέων η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων ζητά άμεσες ενέργειες για την οικονομική στήριξη της «Κιβωτού της Αγάπης».

Η «Κιβωτό της Αγάπης» λειτουργεί στην Πάτρα για πάνω από 50 έτη και φιλοξενεί, τη δεδομένη στιγμή, 70 άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και απασχολεί 52 εργαζομένους, προσφέροντας πολύτιμες και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.

Λόγω μίας οφειλής ηλεκτρικού ρεύματος ο ΔΕΔΔΗΕ επιχείρησε πριν λίγες ημέρες να προβεί σε διακοπή, γεγονός το οποίο θεωρούμε απάνθρωπο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ωφελούμενων καθώς, άτομα με αναπηρία υποστηρίζονται διαρκώς από οξυγόνο.

Το εν λόγω γεγονός ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα λειτουργίας του ιδρύματος εξαιτίας της υποχρηματοδότησης που υφίσταται. Είναι απαραίτητο, αρχικά, να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να επιχορηγηθεί από το Κρατικό Λαχείο και να καλύψει τις άμεσες και αναγκαίες ανάγκες για συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Επιπλέον, για την απρόσκοπτη λειτουργία των ιδρυμάτων που περιθάλπουν άτομα με βαριές σωματικές ή νοητικές αναπηρίες θα έπρεπε:

  • Να λαμβάνουν ημερήσιο νοσήλιο- τροφείο για τους ανασφάλιστους ωφελούμενούς τους 
  • Να επιχορηγούνται ετησίως από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Να αυξηθεί το ημερήσιο νοσήλιο που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στα ιδρύματα, όπως ισχύει με το Φεκ 2274/Τεύχος Β’/29.11.2007, καθώς τα έξοδα των δομών έχουν εκτιναχθεί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών (οικονομική και ενεργειακή κρίση, πανδημία κ.α.) 

Χρειάζονται άμεσες ενέργειες διότι η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος πλέον είναι έκρυθμη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφαλή διαβίωση των εβδομήντα και πλέον ατόμων με αναπηρία.