4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου- «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής παραμένει ο καρκίνος  καθώς επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και είναι κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μία πρωτοβουλία που ηγείταιη Διεθνής Ένωση για τον  Έλεγχο του Καρκίνου (UICC)  και χρησιμεύει ως υπενθύμιση της ανάγκης ευαισθητοποίησης, έμπνευσης για δράση ώστε να αμβλύνει το βάρος αυτής της απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Το 2025, η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου εγκαινιάζει έναν νέο τριετή κύκλο προσπαθειών με κεντρικό μήνυμα «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας» (#UnitedbyUnique). 

Κατανοώντας την ετερογένεια της νόσου μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο καρκίνος κάθε ασθενούς είναι μοναδικός και άρα είναι σημαντική μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.  Το μήνυμα της καμπάνιας επεκτείνει το θέμα της μοναδικότητας πέρα από τη βιολογία της νόσου και στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στον κοινό στόχο από τον οποίο εμπνεόμαστε: να νικήσουμε την ασθένεια.

Απέναντι στη νόσο η πρόληψη είναι ένα σημαντικό «όπλο» που  παίζει καθοριστικό ρόλο έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις του καρκίνου αλλά και η θνησιμότητα που καταγράφεται εξαιτίας του.  Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Φυσικά η καινοτομία στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου είναι αδιαπραγμάτευτής σημασίας.  Επιπλέον τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες που έχουν συμβάλλει σημαντικά τόσο στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.  

Ωστόσο η Πολιτεία καλείται να επιλύσει αρκετά προβλήματα, να καλύψει ελλείψεις αλλά και κενά. Θα πρέπει να στηρίζει όχι μόνο τις έρευνες για τις νέες θεραπευτικές μεθόδους αλλά και ό,τι απαιτείται για την έγκυρη διάγνωση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα, τα δύο PET SCAN που υπάρχουν στα νοσοκομεία της πόλης προέρχονται από δωρεές ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρχουν στις θεραπείες των ασθενών. Για παράδειγμα, εδώ και καιρό, ογκολογικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται μετά και από την καταστροφή του γραμμικού επιταχυντή στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Στόχος της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου φέτος είναι να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον ασθενή και όχι μόνο τη νόσο.  Αυτό είναι κάτι που και η Πολιτεία επίσης πρέπει να θέσει στο επίκεντρο. Η ασθενοκεντρική προσέγγιση της νόσου θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, να ενισχύσει τους δεσμούς ασθενών και ιατρικού προσωπικού και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας.

Tο Δ/Σ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων