You are currently viewing Δελτίο Τύπου: 2 Απριλίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Δελτίο Τύπου: 2 Απριλίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διεξάγεται στις 2 Απριλίου, κάθε χρόνο, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υλοποιούνται δράσεις με στόχο να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και να οικοδομηθούν τα θεμέλια μιας κοινωνίας ανοιχτής, μακριά από την απομόνωση και την περιθωριοποίηση που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους.

Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος αποτελεί μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού περιλαμβάνουν την ελλιπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου καθώς και σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Αν και ο αυτισμός δε θεραπεύεται, έγκαιρες εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των αυτιστικών ατόμων.

Για την επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της εργασιακής ένταξης και της πρόσβασης στην εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό, τα οποία αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο, απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, λαμβάνοντας υπόψη ένα ολιστικό πλαίσιο.

Το κράτος οφείλει με πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης να επιδιώξει την ολοκληρωμένη υποστήριξή τους (επιδοματική πολιτική, προγράμματα αναμόρφωσης της κοινωνικής φροντίδας, ανάπτυξη δικτύων υποστηρικτικών υπηρεσιών, προγράμματα κατάρτισης).

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες), από την πλευρά τους, χρειάζεται να στηρίζουν έμπρακτα και να υλοποιούν προγράμματα και δράσεις για τον αυτισμό καθώς μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μία συνεκτική κοινωνία που να υποστηρίζει όλα τα μέλη της, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών με αυτιστικές διαταραχές και των οικογενειών τους.

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί σθεναρά, μέτρα για τη στήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους. Οφείλουμε να άρουμε κάθε είδους προκατάληψη, στερεότυπα και αρνητικές στάσεις. Είναι υπόθεση όλων μας η δημιουργία μιας κοινωνίας βασιζόμενης στην ισότητα και στην αλληλεγγύη.