You are currently viewing Δελτίο Τύπου: Το Υπουργείο Υγείας αποκλείει την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ

Δελτίο Τύπου: Το Υπουργείο Υγείας αποκλείει την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ

Μεγάλη δυσαρέσκεια και έκπληξη έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των κοινωνικών εταίρων όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο opengov.gr.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αποτελεί την αντιπροσωπευτικότερη τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με μέλη της περισσότερες από 500 οργανώσεις Α’ και Β’ βαθμού σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μετέχει με αιρετό εκπρόσωπό της στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των μεγάλων Οργανισμών, μεταξύ των οποίων και του ΕΟΠΥΥ, εκπροσωπώντας τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος Ελληνίδων και Ελλήνων, των πλέον ευάλωτων πολιτών της χώρας.

Η κατάργηση της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων αποτελεί ενέργεια που αντιβαίνει στη δημοκρατική ισότητα, το δημόσιο διάλογο και τη διαφάνεια στη λειτουργία του φορέα.

Το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα ή να τροποποιηθεί  με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.