You are currently viewing Δελτίο Τύπου: «Το ΚΕΦΙΑΠ στην Παραλία Πατρών πρέπει άμεσα να στελεχωθεί για να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους»

Δελτίο Τύπου: «Το ΚΕΦΙΑΠ στην Παραλία Πατρών πρέπει άμεσα να στελεχωθεί για να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους»

Μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), πρώην ΠΙΚΠΑ, του  Νοσοκομείου Παίδων, στην Παραλία Πατρών, εστάλη επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη και την Αν. Υπουργό Υγείας, Α. Γκάγκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα.  

Συγκεκριμένα, λειτουργεί έχοντας μόνιμο προσωπικό έναν φυσιοθεραπευτή και έναν λογοθεραπευτή ενώ ειδικότητες που είναι απαραίτητες όπως παιδοψυχίατρος, νευρολόγος, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός, εργοθεραπευτής πραγματοποιούν επισκέψεις, περίπου δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, η δομή διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό για την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών που παραμένει ανεκμετάλλευτος λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και εξειδικευμένης εκπαίδευσης, ενώ φθορές εντοπίζονται και στο κτίριο λόγω της πολύχρονης μη λειτουργικής κατάστασής του με αποτέλεσμα να εντοπίζονται διαρροές στην στέγη.

Το Κέντρο διαθέτει όχημα (παλαιού τύπου) στην κατοχή του που δεν μετακινείται αφού δεν υπάρχει οδηγός ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την προμήθεια νέου οχήματος παρότι υπάρχει κωδικός επιχορήγησης στο πρόγραμμα.  

Το εν λόγω ΚΕΦΙΑΠ, αποτελεί μία σημαντική δομή που διαθέτει τις προοπτικές να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Παρότι είχε ανεγερθεί με πρόγραμμα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου παρέμεινε κλειστό για τουλάχιστον μία δεκαετία. 

Για να φτάσει όμως να αποτελέσει μία μονάδα πρότυπο θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα από την Πολιτεία. Μπορεί η έναρξη λειτουργίας του να αποτέλεσε «χαραμάδα ελπίδας» για την περιοχή μας αλλά εάν δεν αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό θα αντιμετωπίσει, όπως πολλές δημόσιες δομές, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.