You are currently viewing Δελτίο Τύπου: Ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των δομών ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών από την ενεργειακή κρίση

Δελτίο Τύπου: Ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των δομών ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών από την ενεργειακή κρίση

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα και την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ. Μιχαηλίδου η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων αναδεικνύει το σοβαρότατο θέμα που αντιμετωπίζουν οι Σύλλογοι που λειτουργούν δομές ΑμεΑ (Στέγες Υποστηριζόμενης Φροντίδας, Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ) και αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν.

Το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στην τιμή του ρεύματος απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των δομών και αναπόφευκτα τα άτομα με αναπηρία που είτε διαβιούν είτε απασχολούνται ως ωφελούμενοι.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση συλλόγου- μέλους της Ομοσπονδίας που λειτουργεί Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, παρότι ενταγμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο, εκτοξεύτηκε από τα επτακόσια στα τρεις χιλιάδες ευρώ(!).

Τα ίδια προβλήματα με τους λογαριασμούς ενέργειας αντιμετωπίζουν και οικογένειες ατόμων με αναπηρία, αδυνατώντας να εξοφλήσουν τα υπέρογκα ποσά που έχουν χρεωθεί.

Χρειάζονται άμεσα, στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα για τη διαφύλαξη της λειτουργίας των δομών και των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν, την προστασία των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.