Απαιτούνται υποδομές και κανόνες οδικής συμπεριφοράς για τους ποδηλάτες

Απαιτούνται υποδομές και κανόνες οδικής συμπεριφοράς για τους ποδηλάτες

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα  δύο τελευταία βλέπουμε στους δρόμους  όλο και περισσότερα ποδήλατα.

Αυτό οφείλεται ότι όλο και περισσότεροι πολίτες υιοθετούν έναν νέο τρόπο άσκησης  συνδυάζοντας την με την μετακίνησή τους, χωρίς κόστος, σε μακρινές αποστάσεις.

Το λυπηρό όμως είναι ότι η Πόλη μας δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, οι περισσότεροι δρόμοι είναι στενοί  με πολύ μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων. Οπότε οι ποδηλάτες αλλά και οι οδηγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην οδική κίνηση.

Με αποτέλεσμα οι οδηγοί να δυσανασχετούν με τους ποδηλάτες και οι ποδηλάτες να κινδυνεύουν με σοβαρούς τραυματισμούς από τα αυτοκίνητα.

Μια σύγχρονη και μεγάλη Πόλη, όπως είναι η Πάτρα, είναι αδικαιολόγητο να μην έχει μεριμνήσει μέχρι τώρα για τους ποδηλάτες, ακόμη και στην παρούσα συγκυρία που αυξάνεται διαρκώς η χρήση του ποδηλάτου και να αδιαφορούν οι ιθύνοντες για έναν σχεδιασμό με άμεση υλοποίηση ποδηλατοδρόμων.

Απαιτούνται υποδομές αλλά και κανόνες οδικής συμπεριφοράς για τους ποδηλάτες, οι οποίοι αυξάνονται, μέρα με τη μέρα, και  κινούνται στο οδικό δίκτυο, δυστυχώς, χωρίς ασφάλεια.

Δεν χρειάζεται πάντα να επικαλούμαστε το επιχείρημα των χρημάτων ως δικαιολογία στο να μην προχωράει  και να μην γίνεται τίποτα σε αυτή την Πόλη.

Πρακτικός, δημιουργικός νους με δεξιότητα εύρεση λύσης και μηδαμινά έξοδα μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα άμεσα.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η χάραξη ποδηλατοδρόμων με ειδική σήμανση και η αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ για την προστασία των ποδηλατών θα ήταν ένα βήμα. Μπορεί να έχουν γίνει πεζόδρομοι, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη.

Στο κομμάτι, όπου θα κυκλοφορούσαν οι πεζοί και οι ποδηλάτες, μπορούσαν να διοργανώνονται εκδηλώσεις με έμφαση στη χρήση του ποδηλάτου και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο θα μπορούσαν να αναλάβουν την παρουσίαση του μέσου σε μια πόλη που θα γινόταν παγκοσμίως γνωστή ως πρότυπη πόλη του ποδηλάτου και η δράση αυτή να αποφέρει ακόμα και χρήματα στην Πόλη.

Το πιο σημαντικό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση να κάνεις το περιβάλλον της Πόλης πιο ανθρώπινο και να μπορέσεις να φέρεις στην Πάτρα την ποιότητα ζωής που της αξίζει!

Πρόεδρος ΠΟΜ.Α.με.Α Δυτ.Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων

Αντώνης Χαροκόπος