You are currently viewing Δελτίο Τύπου: “Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α)”

Δελτίο Τύπου: “Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α)”

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 σε αίθουσα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, στην Πάτρα υπεγράφει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Οι κεντρικοί άξονες της συνεργασίας που θα αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι οι εξής:

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα έχουν ως κύριο θέμα τη ευαισθητοποίηση των πολιτών της Περιφέρειας για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την δωρεά ιστών και οργάνων σώματος.
  • Καθιέρωση Εβδομάδας Εθελοντή Αιμοδότη στη Δυτική Ελλάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που κάθε χρόνο θα φέρει την ονομασία και θα αφιερώνεται σε πρόσωπα που προσέφεραν και μόχθησαν σε όλη τη ζωή τους για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας καθώς φορέων που στηρίζουν ενεργά το κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Διεκδίκηση ίδρυσης αντιπροσωπευτικής επιτροπής της 6ης Υ.Π.Ε., με εκπροσώπους από την Π.Ο.Σ.Ε.Α. και την Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. με στόχο τη στήριξη των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Σ.Ε.Α.) και των φορέων που υπηρετούν την Εθελοντική Αιμοδοσία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων αιμοληψιών. Τα προγράμματα αιμοληψιών θα επικεντρώνονται κυρίως σε περιοχές που, βάσει επίσημων στοιχείων της Πολιτείας, το κίνημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας υστερεί σε σχέση με άλλες.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων της νεολαίας σε θέματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με έμφαση στις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο, μέσα από την συνεργασία με τοπικούς φορείς, νεολαίας, με αθλητικούς συλλόγους, μαθητικές κοινότητες κ.λπ.
  • Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα διοργανωθούν Εθελοντικές Αιμοδοσίες και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία, οι διοργανωτές θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εξασφάλιση του αναγκαίου προσβάσιμου χώρου για την Αιμοδοσία όπως επίσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Χαρτογράφηση δημόσιων κτιρίων που διαθέτουν κατάλληλους και εύκολα προσβάσιμους χώρους, για τη υλοποίηση Εθελοντικών Αιμοδοσιών, με στόχο να καθιερωθούν μόνιμοι και σταθεροί χώροι αναφοράς για την Αιμοδοσία σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κινητές μονάδες Αιμοδοσίας.
  • Δημιουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σποτ για την ενημέρωση του κοινού.
  • Έκδοση φυλλαδίου για την σπουδαιότητα της Αιμοδοσίας για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.
  • Ενημέρωση του κοινού μέσω αφισών, πανό, banner σε κτίρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ Βαθμού, σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους των Ιερών Μητροπόλεων, σχολικές και εκπαιδευτικές δομές, σε χώρους των Πανεπιστημίων Πατρών & Πελοποννήσου, σε εξωτερικούς χώρους, στάσεις λεωφορείων κ.τ.λ.

Τελικός σκοπός του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι σε πρώτη φάση, η παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων και σε δεύτερη φάση η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συνέχιση των συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών από τους τοπικούς φορείς με τους οποίους θα συνεργαστούν τα Συμβαλλόμενα Μέρη και οι οποίοι μέσα από την συνεργασία αυτή θα αποκτήσουν τη στοιχειώδη τεχνογνωσία, για τη συνέχιση του έργου και των δράσεων.

Εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Ε.Α, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε ότι: «κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, εδώ στην Πάτρα, και με τις κοινές μας δράσεις θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε την ψυχή του Έλληνα ώστε να βάλει στην καθημερινότητά του την εθελοντική αιμοδοσία» ενώ ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν, κ. Αντώνης Χαροκόπος δήλωσε: «Ενώνουμε δυνάμεις για το καλό της κοινωνίας, της αιμοδοσίας. Ενώνουμε δυνάμεις για τα άτομα με θαλασσαιμία και για κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη από αίμα. Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, στις 9 έως 11 Σεπτεμβρίου».

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη η κα Αρτίκου- Γουργολίτσα Παρασκευή, υπεύθυνη του Τομέα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου.